De gevaren van social media

Hoe cool en hip het ook mag lijken: social media brengt heel wat gevaren met zich mee. Want wie graag de vruchten plukt van zijn prominente aanwezigheid op een of ander sociaal netwerk, kan soms wel eens te maken krijgen met een erg zure appel.

De niet zo onschuldige jeugd: pestgedrag

cyberpesten sociale mediaDe jeugd van tegenwoordig? Die is genadeloos. Al mogen we niet elke jongere over dezelfde kam scheren. Toch zien er echt wel veerl pestkoppen een mooie kans om Facebook te misbruiken door middel van hun pestgedrag. Naar verluidt zou een deel van de jeugd hun leeftijdsgenoten zelfs pesten op het internet uit pure verveling. Daarnaast zouden de social media profielen worden gebruikt om wraak te nemen op iemand. Iemand publiekelijk vernederen – en dan nog wel via Facebook – is behoorlijk erg. Dikwijls denken de jonge pesters in kwestie zelfs niet na over de mogelijke gevolgen. In sommige gevallen kan het pestgedrag zelfs evolueren naar cyberstalking – wat nefast kan zijn voor het ego en het zelfvertrouwen van kinderen op een latere leeftijd.

Infobesitas: social of net niet?

Volgens psychologische experts lijden we collectief aan een ziekte: infobesitas. De permanente drang naar informatie. Als we even onze Facebook news feed of Twitter-berichtjes niet scannen, voelen we ons verloren. En dat zelfs wanneer we in fysiek gezelschap van onze vrienden of familie vertoeven. Dat is toch schandalig? Erger nog, deze mentaliteit is het bewijs dat social netwerk profielen misschien toch niet zo social zijn. We willen op de hoogte zijn van elk nieuwtje van de buitenwereld. Maar door op zoek te gaan informatie via Facebook en dergelijke, beseffen we niet dat we ons net isoleren van onze omgeving.

Iedereen beroemd

Ik zou graag hebben dat jij je eigen naam eens invoert op Google. Je zal versteld staan van hoeveel informatie er van jou te kijk staat op internet – dat komt omdat alles elektronisch is vandaag de dag. En het merendeel van deze gegevens zal ongetwijfeld afkomstig zijn van sociale netwerk platformen. Leuk toch? Of net niet! Want wie weet staan negatieve of gemene reacties van jou ook te pronken tussen al die zoekresultaten. En stel, je solliciteert. En je werkgever wil wat meer informatie te weten komen over jou. Wil je dan echt dat deze man – jouw baas in spe – op de hoogte is van het wel en wee van je leven?